Vložil: | Míšalka |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 65 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Sváteční svíčková a la Cimrman:
3/4 kg svíčkové nebo hovězího na steaky
| 2 lžičky drceného hořčičného semínka
| 1 lžíce mouky
| 0,5 dl vody
| 2 cibule nakrájené na kolečka
| 4 dkg másla
| 2 lžíce rostlinného oleje
| 30 dkg žampionů nakrájených na plátky
| 1 stroužek česneku
| 3 dl hovězího vývaru
| 3 dl zakysané smetany
| 5 dkg sušených švestek bez pecek
| 0,5 dl valašské slivovice s medem
| 2 hrstky sekané zelené petrželky
| špetka soli
| podle chuti cayenský pepř
Postup přípravy receptu Sváteční svíčková a la Cimrman:
Maso nakrájejte ostrým nožem na proužky asi 5 mm silné. V misce smíchejte hořčičné semínko, sůl a mouku s vodou. Nakrájejte sušené švestky nadrobno a zalijte slivovicí. Ve velké pánvi osmahněte cibuli na másle až zesklovatí. Přidejte česnek a žampiony a smažte asi 5 min než houby začnou pomalu zlátnout. Směs poté vložte do cedníku a nechte odkapat přebytečný tuk.
V pánvi rozehřejte olej, vložte do něj maso a za občasného protřepávání asi 3 min. opékejte maso dohněda. Přilijte vývar a nechte prudčeji vyvařit, až zbude jen třetina původního množství. Přidejte žampiony a promíchejte s masem. Přilijte hořčičnou směs a míchejte, dokud nezhoustne. Poté přimíchejte macerované švestkové kousky a na závěr, když teplota mírně klesne, přidejte smetanu. Podle chuti dosolte a opepřete. Servírujte na předehřátém talíři, ozdobené petrželkou.
Jako přílohu k této sváteční svíčkové Cimrman zásadně volil bramborový kugelis, což je ruská obdoba našich bramborových placiček.
Volba nápoje zůstává ponechána na zralé úvaze hostitele či hostitelky. Za knížete Stroganova byla volba jasná i bez Cimrmanova doporučení.
Přeji dobrou chuť.
Fotky receptu Sváteční svíčková a la Cimrman:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!