Postup přípravy receptu Svíčková na houbách:
Svíčkovou nakrájíme na kostky a opečeme na grilu nebo na pánvi. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky nebo na kolečka a rovněž opečeme na pánvi. Stejně tak cibuli pokrájenou na kolečka. Potom na másle osmahneme houby. Všechny tyto potraviny je třeba opékat zvlášť. Potom do zapékacích misek (podle počtu osob), nebo do jedné velké zapékací misky rozdělíme maso, brambory, cibuli, houby, přilijeme houbovou omáčku, přidáme koření a sůl, misky přikryjeme pokličkou (nebo alobalem), vložíme do trouby a zhruba hodinu pečeme na mírném ohni. Hotový pokrm posypeme sekanou petrželkou a podáváme přímo v zapékacích miskách na stůl.
Příprava omáčky: na pánvi si připravíme světle hnědou jíšku, kterou rozředíme houbovým vývarem, přidáme kysanou smetanu a necháme přejít varem. Pak ji přidáme do zapékacích misek.