Vložil: | Alienorka |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Svíčková ve slaném těstě :
400g hrubé mořské soli + ještě 2 lžíce
| 2 velká vejce, bílky oddělené od žloutků
| 300 g hladké mouky + trochu na vyválení těsta
| 1 kg hovězí nebo vepřové svíčkové, očištěné a osušené
| 1 lžíci másla
| 1 lžíci panenského olivového oleje
| hrst čerstvých bylin (petrželka, libeček, tymián)
| 6 stroužků česneku, nakrájených na jemné plátky
| čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu Svíčková ve slaném těstě :
1. V robotu zpracujte sůl, bílky a asi 170 ml vody. Postupně zapra-
cujte mouku. Těsto vyjměte a rukama trochu propracujte – má být tužší a nelepit. Utvořte z něj jakousi kostku, zabalte ji do potravinové fólie a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
2. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké pánvi na směsi oleje a másla opečte maso ze všech stran. Vyjměte je a nechte trochu vychladnout.
3. Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na obdélník o rozměrech asi 25 x 38 cm, aby se do něj maso bez problémů vešlo. Posypte nasekanými bylinami, česnekem, doprostřed položte maso. Obalte je těstem, okraje pevně přimáčkněte. Vložte do pekáče.
4. Potřete žloutky rozmíchanými s trochou vody. Pekáč vložte do trouby; při pečení počítejte s dvanácti minutami na každý půlkilogram masa. Bude uprostřed ještě růžové, šťavnaté a vláčné. Jestli ho máte rádi propečenější, přidejte čtyři minuty na každé půlkilo.
5. Vyndejte pekáč z trouby a maso nechte v pokojové teplotě hodinu chladnout. Těsto rozřízněte a krustu odstraňte. Maso nakrájejte šikmo na plátky, poprašte pepřem.
Fotky receptu Svíčková ve slaném těstě :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!