Postup přípravy receptu Sýrová rýže s žampióny:
Rýži propláchneme vodou. Připravíme hovězí vývar, může být i z masové kostky. Do vařícího vývaru vsypeme propláchnutou rýži, přikryjeme a dusíme na velmi mírném ohni asi 15 minut. Během přípravy rýže si připravíme: Žampióny ošistíme, oloupeme kůžičku a nakrájíme na klínky. Na pánvi rozhřejeme máslo a žampiony nakrájené na klínky na něm opečeme do zlatohněda. Jablko oloupeme a nakrájíme na plátky a přidáme ho k žampiónům a také opečeme, až trochu změkne. Nakonec do směsi přimícháme sůl, koření a oříšky. Tuto směs vmícháme do horké rýže. Hrnec s rýží postavíme ještě jednou na mírný oheň a po troškách lehce vmícháváme sýr. Jakmile je sýr rozpuštěný tak, že pokrm získal mírně lepkavou konzistenci, přesypeme rýži do nahřáté mísy a podáváme.