Postup přípravy receptu Tarhoňa:
Připravíme tuhé těsto, které si rozdělíme na několik bochánků a necháme je schnout. Oschlé nastrouháme na hrubém struhadle a necháme do druhého dne proschnout. Až potud je to klasické drobení do polévky. A teď už je to tarhoňa: na oleji zpěníme cibulku, přidáme strouhání a necháme lehce opražit. Potom podlijeme trochou vody, přisolíme, přikryjeme a zvolna dusíme.
Podává se jako příloha k masům.
Tohle je od maďarského kamaráda a já si to vylepšila takto: když upeču kuře (nebo jakéhokoliv ptáka - husu, kačenu), kuře vyndám, drobení nasypu do šťávy (musí jí být trošku víc) a dusím to v té šťávě. Až je to měkké, přidám konzervu sterilovaného hrášku a všechno promíchám. Drobení ale v tom případě musíte dělat alespoň z 5 vajec, protože je to božská mana.