Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Techniky ochutnávání kávy

fotka Techniky ochutnávání kávy
Vložil:
Porcí:
Doba přípravy:  min
Hodnocení: Žádné hodnocení
Počet hodnocení: 0

Použité suroviny receptu Techniky ochutnávání kávy:

Postup přípravy receptu Techniky ochutnávání kávy:

Ochutnávání kávy je o porovnávání jejich jednotlivých druhů. Pokud ochutnáte pouze jednu kávu, je těžké ji ocenit bez jakéhokoliv kontextu.
 
Pokud vyzkoušíte dvě nebo více káv, můžete je vzájemně porovnat s ohledem na aroma, kyselost, plnost chuti a chuť.

 

Aroma

Je to první náznak toho, jak káva bude chutnat. Většina vašeho vnímání chuti je ve skutečnosti založena na vašem čichu – proto káva voní tak božsky a chutná tak uspokojivě.Aroma kávy může být například zemité, kořeněné, květinové nebo bylinné. Někdy může být aroma téměř neznatelné a začátečníkům může dělat problémy.


kávaKyselost

Při ochutnávání kávy to neznamená, že je káva kyselá nebo hořká. Kyselost znamená jiskrnou nakyslou chuť na patře, která může být nízká až vysoká. Nejlépe si to představíte, pokud si uvědomíte rozdíl mezi neperlivou a perlivou vodou. Latinskoamerická káva, jako např. Kolumbie Nariño Supremo, je poměrně jiskrná na jazyku, proto můžeme říct, že má vysokou kyselost. Na rozdíl od toho káva jako např. Sulawesi je poměrně jemná – má nízkou kyselost.


Plnost chuti

„Váha“ kávy. Jaký pocit káva v ústech vyvolává? Je lehká nebo se rozprostře po celých ústech? Je to podobné jako rozdíl chuti mezi plnotučným a odtučněným mlékem. Lehkou kávu ucítíš na jazyku slabě a její chuť rychle pomine. Opačně tíhu a chuť plné kávy ucítíš v ústech ještě dlouho.


Chuť


Je to velmi důležité spojení aroma, kyselosti a plnosti chuti, které vytváří celkový dojem. Co vám příchuť kávy připomíná? Chuť kávy je rozeznatelná v různých částech úst. Káva může chutnat například jako borůvky, ostružiny, kakao nebo citrusové plody. Některé z chutí jsou jasně rozeznatelné a dají se poznat hned při prvním ochutnávání, jiné jsou méně výrazné.




Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:
Počátky a historie kávy
Příběh o pražení kávy
Vaření nejlepší kávy doma
Regiony pěstování kávy po celém světě
Jak se káva pěstuje




Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.

V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.



Fotky receptu Techniky ochutnávání kávy:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Techniky ochutnávání kávy
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles