Postup přípravy receptu Telecí pečeně se sýrem :
Maso omyjeme a posypeme sekanou bazalkou a rozmarýnem, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme tuk nebo olej a maso na něm zprudka orestujeme. Pak maso dáme na pekáč, podlijeme vodou, přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a zvolna pečeme v troubě asi 60 minut při teplotě cca 190 °C. Při pečení podléváme vodou a maso přeléváme vypečenou šťávou. Po upečení maso dáme na čistý pekáč, podlijeme asi polovinou šťávy, kterou přecedíme a na pečeni položíme silnější plátky ementálu. S nimi zapečeme dalších 15 minut, až se sýr roztaví. Během této doby si připravíme šťávu.
Zeleninu přepasírujeme přes husté sítko, na pánvi rozehřejeme trochu tuku, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme šťávou z masa a přidáme propasírovanou zeleninu. Dobře provaříme a nakonec zjemníme smetanou, kterou už nevaříme. Maso před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí a nakrájíme na plátky. Podáváme se šťávou a pečenými bramborami.