Postup přípravy receptu Těstoviny s modrým plísňovým sýrem:
- V míse smíchejte mouku, špetku soli a vejce a zpracujte vše na měkké těsto.
- Rozdělte ho na čtvrtiny, každou čtvrtinu stlačte dlaní, posypte moukou a vyválejte.
- Těsto vyválejte do tenké placky. Často ho moučněte. Těsto protáhněte speciálním kráječem na tagliatelle nebo nožem nakrájejte na nudle. Posypte je moukou a dejte na 2 hodiny stranou usušit.
- Vodu smíchanou s olivovým olejem přiveďte k varu. Těstoviny vařte 2-4 minuty nebo dokud nejsou al dente, občas je zamíchejte vidličkou. Nechte je okapat a propláchněte dostatečným množstvím studené vody, aby se neslepily. Dejte je stranou.
- Plísňový sýr rozdrobte a pomocí lžíce protlačte sítkem. Dejte stranou. Meruňky nakrájejte na proužky a pak na kostičky, dejte je stranou.
- Smetanu pomalu zahřejte na pánvi. Vmíchejte plísňový sýr a mléko. Míchejte tak dlouho, dokud není omáčka hladká, použijte ruční mixér nebo vidličku.
- Dokud je omáčka horká, vmíchejte do ní tagliatelle a meruňky a pokud je to nutné, dochuťte ji. Rychle ji zahřejte, aby se nesrazila.
- Smíchejte těstoviny s omáčkou pomocí dvou vidliček. Odstavte z ohně a vmíchejte žloutky a piniová semínka, důkladně promíchejte. Pažitku nadrobno nakrájejte a posypte jí tagliatelle. Ihned podávejte.
- Podávejte s hlávkovým salátem a křupavými rohlíky