Postup přípravy receptu Topinky s tapenádou a vejcem:
1. Olivy se sardelkami vložte do nádoby robotu a rozmixujte, aby vznikla jemně zrnitá pasta. Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte solí a pepřem. Žloutky velmi jemně nasekejte nebo nastrouhejte, případně protřete sítkem tak, abyste získaly jakési žloutkové drobení.
2. Lehce a nasucho opečte krajíce chleba – v troubě, topinkovači nebo na pánvi. Navršte na ně tapenádu, posypte žloutkovým drobením a podávejte (případně ozdobené stébly pažitky). Samotnou tapenádu je možné v plastovém sáčku zmrazit, ale chuť tím trochu utrpí.
Změňte barvu
Stejně dobrá pomazánka vznikne pochopitelně i ze zelených oliv. Pro chuť můžete do tapenády přidat také kapary; pak ale pozor na solení.
Jiné využití
Tapenáda (včetně vaječného drobení) se dá s úspěchem použít
do slaných košíčků, koláčů nebo taštiček z listového těsta.