Použité suroviny receptu Tradiční velikonoční mazanec:
250 ml mléka
| 30 g droždí
| 120 g cukru krupice
| 500 g polohrubé mouky
| 120 g másla
| 1 vanilkový cukr
| špetka soli
| 4 žloutky
| hladká mouka na podsypání
| 50 g rozinek
| 50 g loupaných mandlí
| moučkový cukr
Postup přípravy receptu Tradiční velikonoční mazanec:
1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme s cukrem, vanil. cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a 3 žloutky. Do vypracovaného těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.
3. Pak z něj vytvoříme dva bochánky a necháme je kynout. Přeložíme je na plech, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.
4. Vložíme do vyhřáté trouby (180°C) a pečeme asi 40 minut dozlatova.