Postup přípravy receptu Transylvánský guláš:
Propláchněte zelí studenou vodou, sceďte do sucha. Kyselé zelí nechte stát ve vodě 10 – 20 minut, pak sceďte. Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte papriku. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá přilijte vodu, zelí musí být vlhké. Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut. Při podávání doplňte miskou se zakysanou šlehačkou k eventuelnímu zvelebení dle chuti.