Postup přípravy receptu Vaječný řízek obložený zeleninou:
Vezmeme mělký talíř střední velikostí. Na něj nasypeme strouhanku ve vyšší vrstvě. Opatrně rozklepneme vajíčko, aby nám zůstal žloutek pohromadě a držel se raději více ke středu bílku. Žloutek i s bílkem osolíme a opepříme a po povrchu znovu posypeme strouhankou.
Takto připravené vejce se strouhankou přesuneme na pánev s rozpáleným olejem a smažíme po obou stranách dozlatova. Musíme hlídat, aby strouhanka nezatvrdla. Nejdříve smažíme žloutkem nahoru, potom obrátíme - je zajímavé, že takto popsaný úkon vypadá složitě, ale ve skutečnosti jde obracení smažených vajec bez problémů.
Chleba namažeme hořčicí, na to dáme osmažený řízek a obložíme zeleninou (rajčata, papriky, sterilované nakládané okurky, v létě čerstvé okurky apod.). Můžeme ještě dochutit kečupem.
Řízek je chutný a rychle hotový. Většinou nevystačíme na jednu porci jen s jedním vejcem.