Postup přípravy receptu Vánočka z pšenice:
Uvařenou pšenici a amasaké rozemeleme na masovém strojku. Přidáme strouhané oříšky, lepek, rozinky a citrónovou kůru. Je-li těsto řídké, přidáme celozrnnou mouku. Olejem vymažeme formu a vysypeme ji moukou. Těsto do ní vyklopíme a vlhkýma rukama uhladíme. Na několika místech zapíchneme do těsta špejle. Formu vložíme do silně vyhřáté trouby, necháme těsto vyběhnout a zapéci (15 min.). Pak teplotu snížíme a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1 hodinu. Vánočku přikryjeme papírem, aby se nespálila. Necháme ji vychladnout, prsty a nožem ji uvolníme od stěn formy a vyklopíme. Před podáváním ji „posypeme“ sušeným sójovým, ovesným nebo kukuřičným mlékem.