Postup přípravy receptu Vánoční bramborový salát ze 4 kg brambor:
Brambory uvaříme den předem. Plný čtyřlitrový hrnec. Mírně vychladlé je na vydličce oloupeme a úplně vychladlé je přes kolečko překrojíme.
Ukládáme je do velké zadělávací mísy, kam postupně přidáváme ostatní přísady.
Cibuli nakrájíme a spaříme octovou vodou. Sterilované okurky nadrobno nakrájíme. Sterilovaný hrášek. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a podsmahneme na másle (což dodá salátu zlatavou barvu). Vše přidáme k bramborám.
Vzhledem k tomu, že každý má rád jinou variantu, tak v této fázi salát důkladně zamícháme a rozdělíme např. na tři části. Poté postupně přidáváme do dvou částí natvrdo uvařená vejce překrojená přes kolečko, a dochutíme majonézou a tatarkou.
Každý člen rodiny si pak svůj salát upraví dle chuti například pepřem, olivami, olovovým olejem, dalši majonézou nebo tatarkou, zbylou cibulkou nebo zálivkou z cibulky. Pro štíhlou línii můžeme majonézu a tatarku nahradit sójovou tatarkou a majonézou.
Po důkladném zamíchání je nutno pečlivě hodnotit a ochutnávat. Až v případě, že chutě všech druhů salátů jsou ideální a harmonické, necháme salát v chladnu uležet.