Postup přípravy receptu Vánoční ořechové kakaové rohlíčky:
Prosátý cukr polijeme horkou vodou, přidáme rum a třeme, až je poleva hladká a houstne. Povrch natíráme štětečkem.
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr promíchaný s kakaem, změklý tuk, ořechy, skořici, vejce a žloutek a rukama zpracujeme na vláčné těsto. Při zpracování se hlavně nenecháme znervóznit - na začátku zpracovávání těsta to vypadá,
že ho nikdy neuděláme, nebude držet apod., ale najednou je pod rukama krásně vláčné, kakaové a voní.
Těsto necháme v chladu odležet alespoň 1/2 hodiny (pokud děláme dopředu, necháme odležet dole v ledničce zabalené v alobalu). Odleželé těsto plníme do tukem vymačkaných formiček, klademe na plech a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut. Pokud pečeme rohlíčky přímo na plechu, musíme ho vymastit a dbát, aby se rohlíčky nedotýkaly. Ještě teplé rohlíčky vyklopíme z formiček, necháme je vychladnout a po vychladnutí teprve potřeme (polijeme) rumovou polevou.
Většinou děláme zhruba dva týdny dopředu, dobře se rozleží.