Prosejeme mouku na vál, přidáme cukr, mleté ořechy kakao a máslo. Vše prohněteme na tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Můžeme též nechat odpočinout přes noc. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm.
Pečeme při 160°C
Mezi tím si připravíme krém. Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny, poté opatrně přimícháme žloutek a rum. Krém dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme po obvodu kolečka (viz foto) Poté doprostřed dáme trochu meruňkového džemu, přikryjeme dalším kolečkem a dáme do lednice ztuhnout.
Druhý den si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, rozředíme jí 100% tukem a ztuhlá kolečka v ní namáčíme tak, aby nám čokoláda zakryla krém, ale né spodní kolečko – to proto, aby se krém nezkazil. Než nám čokoláda na kolečkách ztuhne, sypeme trochou kokosu, nebo zdobíme ořechem. Išelské dortíky uložíme na chladné místo.
Krém:
12 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1 žloutek
trochu rumu
1 vanilkový cukr
Konečná úprava:
čokoláda na vaření
100% tuk (Omega)
meruňkový džem
kokos nebo ořechy
Další recept na toto téma:
Išelské dortíčky dle mojí babičkyIšelské dortíčkyIšelská kolečkaIšelské koláčky