250 g hladké mouky
| 40 g másla nebo Hery
| 2 ks žloutky
| půl lžičky cukru
| 20 g droždí
| asi 200 ml mléka
| špetka soli
| 1 ks bílek na potření
| sekané ořechy a cukr na obalení
Postup přípravy receptu Staročeské trdelníky:
Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Hotové staročeské trdelníky sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.