Postup přípravy receptu Vánoční věnec:
Dáme mouku do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek cukru, vlažného mléka, vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Krátce propracujme a nakonec vlijeme rozehřátou vlahou Heru. Dobře propracujme na hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Pak znovu propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout.
Náplň ořechová:
Mléko svaříme, přidáme ořechy pekan a cukr. Necháme mírně vychladnout, vmícháme žloutky a jemně nastrouhanou bílou strouhanku.
Náplň kokosová:
Mléko svaříme, přidáme kokos a cukr. Necháme mírně vychladnout, vmícháme kandovanou kůru a jemně nastrouhanou bílou strouhanku.
Náplně necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na plát 40x20 cm a rozkrájíme na 2 pruhy (10x40). Do středu prvního dáme ořechovou náplň, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme. Do středu druhého dáme kokosovou náplň, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme.
Oba zabalené prameny spleteme v cop, přendáme na plech, stočíme do věnce a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, poté teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20 minut. Po upečení přendáme Vánoční věnec na kovovou mřížku a necháme vychladnout.