Vložil: | Torta |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 10 |
|
|
Použité suroviny receptu Vánoční švestková omáčka:
200 g sušených švestek
| dle chuti: cukr
| 1 vanilkový cukr
| dle chuti: rozinky
| dle chuti: ořechy lískové a vlašské
| dle chuti a potřeby: oloupané mandle, sušené fíky, citrón, strouhaný perník, celá skořice, hřebíček a badyán
| 1-1,5 l vody
Postup přípravy receptu Vánoční švestková omáčka:
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a kousek badyánu. Pak scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru. Přidáme pokrájené ořechy a mandle v množství podle uvážení, asi tak 2 vrchovaté lžíce od každého druhu. Lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.
Jíme na Štědrý den teplou, vlažnou i studenou samotnou omáčku, nebo k vánočnímu pečivu zejména vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.
Fotky receptu Vánoční švestková omáčka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!