300 g ořez vepřový
| 0,2 l víno bílé
| dle chuti: sůl a pepř mletý bílý
| 500 g plec vepřová
| 500 g maso hovězí zadní
| 0,1 l smetana
| dle chuti: květ muškátový
| 2 ks veka
| 200 g slanina
| dle potřeby: střívka skopová
| 0,3 l mléko
| dle chuti: koření nové a hřebíček
Postup přípravy receptu Vánoční vinné klobásky:
Kostky masa prosolíme, promícháme, necháme asi hodinu odležet. Žemle namočíme do části mléka. hovězí a vepřové(bez kosti) se slaninou najemno umeleme spolu s vymačkanou žemlí. Poté rozkutrujeme s kořením rozpuštěným ve víně, přidáme zbytek mléka, smetanu a víno. Vytvořenou hladkou hmotou plníme střívka. Pokud nemáme střívka a plničku, můžeme z hmoty tvarovat válečky, které obalíme ve strouhance a osmažíme.