Nejznámější u každého pečení je vůně cukroví.
Vůně, kterou cítíme po celém domě, jak se začne s cukrovím, podle nich poznáme, že Vánoce se blíží.Osm surovin, bez kterých si neumíme cukroví představit, nebyly by to správné, voňavé a sladké Vánoce.
Med
Medem sladili lidé už v době kamenné, ale jeho původ byl dlouho zahalen tajemstvím. Staré mýty a pověsti tvrdily, že pochází přímo z nebe. Po celé dějiny byl med jediné možné sladidlo, kdysi kilo medu stálo tolik, co kilo másla. Dnes jím bohužel sladíme velice málo a přešli jsme na cukr. Přitom je zdraví velice prospěšný, obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů, organické kyseliny, stopy proteinů a aromatické látky.
Cukr
Známý jako bílé zlato, je součástí lidské kultury už tisíce let. Jeho konzumace je sice nezbytná, ale měli bychom se snažit ji omezovat a nahrazovat cukr v co největší míře mnohem zdravějším medem.
Sušené a kandované ovoce
K tradiční zimním pochoutkám patří i ovoce konzervované sušením nebo kandováním, které si zachovává vysokou nutriční hodnotu. Proto je pilně mlsejte nejen o Vánocích z košíku s ovocem nebo v marokánkách, ale během celé zimy.
Skořice
Jedná se o sušenou kůru tropického stromu. Má výrazné povzbudivé a motivační účinky, proto se její inhalování nebo požívání doporučuje třeba řidičům (místo kávy), nebo sportovcům.
A v ostatních kořeních, které dáváme třeba pouze o vánocích do cukroví a jinak je během roku nepoužíváme zázvor apod. dostáváme o vánocích do organismu látky, které by jinak nedostal. I když například zázvor se dnes dováží v syrovém stavu a naučili jsme se ho v kuchyni používat častěji.
Rum
Pravděpodobně to byli otroci na třtinových plantážích Nového světa, kteří z melasy začali kvašením vyrábět alkoholický nápoj a později ho destilací začali čistit a koncentrovali. A pravý rum byl na světě. Původní rum je čirý a má ostřejší aroma a neporovnatelně vyšší cenu než náš tzv. Tuzemák. Ten je upravován karamelizovaným cukrem, které mu dodává typickou vůni., bez které si nedovedeme nejen představit vánoční cukroví, ale i vánoční grog popřípadě opilý hrnec s výpěstky ovoce ze zahrádek zalitých rumem.
Kakao
Kakao se získává z kakaových bobů, plodů tropického kakaovníku. Kakao obsahuje antioxydanty zvané flavonoly, které působí příznivě na krevní oběh a cévní systém. Díky nim se může při pravidelném požívání hořkého kakaa zlepšit například kvalita pleti.
Čokoláda
Vyrábí se z kakaových bobů a její chuť je jednou z nejpopulárnějších chutí na světě. Má podobné pozitivní účinky jako kakao. Její pravidelná konzumace může mít negativní dopad na naši linii, takže opatrně a´t se nestanete závisláky na čokoládě. Kakao a tedy i čokoláda obsahují theobromin, který má stimulační účinky. Běžně neškodí, ale, právě je při větší a časté konzumaci je možnost závislosti na čokoládě
Dobrou chuť přeje při vánočním pečení baba Jaga
Weendy – čtenářka
ChytráŽena.cz