Postup přípravy receptu Vepřová plec na pivě s kořením:
Nejdříve si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu (nejlépe se silným dnem) si rozpálíme sádlo a cibuli na něm osmahneme do růžova. Přidáme nakrájené maso, sůl, drcený kmín (vrchovatou lžičku), nové koření a citrónovou šťávu. Promícháme, maso opečeme do hněda. Přilijeme část piva (maso bude téměř zalité), opět promícháme, kastrol přikryjeme pokličkou, zmírníme příkon tepla a dusíme. Občas zkontrolujeme, promícháme a případně přilijeme trochu piva.
Zatím si nastrouháme tvrdší chléb (výborná je patka). Čím hustší omáčku chcete, tím více chleba. Jakmile je maso poloměkké, přidáme chléb a opět trochu piva. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Hotový guláš odstavíme ze zdroje tepla, ale necháme v teplé místnosti trochu odležet, až tuk vystoupí na povrch.
V původní receptu se doporučují jako příloha brambory posypané libečkem. Ten bude ale až v létě, tak jsem přidala červené kysané zelí. Myslím si, že výborně doplňuje chuť vepřového masa. Lze ho použít jak syrové, tak i prohřáté třeba v mikrovlnce.