Postup přípravy receptu Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami:
Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, přebytky otřepeme. Rozehřejme velkou pánev, rozpálíme sádlo a až se z něj začne lehýnce kouřit, osmahneme kotlety, asi 4 minuty po každé straně. Pak vyjmeme a všechen tuk, až na slabý film vylijeme.
Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme ještě na chvíli česnek. Sundáme s ohně a přidáme papriku, v ní cibuli dobře obalíme. Přidáme vývar a protlak, dáme zpět na oheň a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso, přikryjeme a na mírném ohni dusíme 40 minut, nebo až je maso měkké. Během dušení kotlety jednou obrátíme.
Potom je poskládáme na ohřátou ohnivzdornou servírovací mísu, přikryjeme alobalem a dát do trouby vyhřáté na 95°C, aby se udržely teplé. (Porcelánová mísa se musí dát do studené trouby a teprve potom troubu ohřát.) V hrnku smícháme mouku se zakysanou smetanou a za stálého míchání nalijeme do pánve. Vaříme asi 2 - 3 minuty, až je omáčka hustá a hladká. Pak přidáme nudličky šunky a okurky a ještě 1 - 2 minuty povaříme. Přisolíme dle chuti.
Nalijeme na kotlety, zbytek podáváme v omáčníku.
Chutná dobře s noky, nudlemi, rýží, ale i s knedlíkem.