Postup přípravy receptu Vepřové plátky na gazdovský způsob:
Omytou vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme okraje, poprášíme prosátou moukou a v části horkého tuku orestujeme zprudka po obou stranách dozlatova.
Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme ji dozlatova.
Základ pak zalijeme vodou, vložíme do něj orestované řízky a chvíli je podusíme doměkka.
Měkké řízky vyjmeme, uchováme v teple a do základu vložíme přebrané, vyprané
a předem namočené fazole (máčíme je nejlépe přes noc), které uvaříme doměkka.
Pečlivě propláchnuté kroupy uvaříme v dostatečném množství vody doměkka, po uvaření je několikrát propláchneme studenou vodou a necháme je odkapat.
Vařené kroupy přidáme do základu, smícháme je s fazolemi, přidáme utřený česnek a vše dochutíme solí.
Slaninu nakrájíme na plátky, nařízneme ji na hřebínek a orestujeme ji na zbylém tuku.
Na talíř servírujeme fazole s kroupami, na které klademe jednotlivé plátky masa a ty zdobíme orestovanou slaninou.