Postup přípravy receptu Vepřový řízek se sherry omáčkou:
Omytou papriku najemno nakrájíme. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, rozpůlíme a lžičkou vybereme jadérka. Oloupanou cibuli i rajčata nakrájíme na malé kostky. Česnek prolisujeme, očištěné žampiony rozčtvrtíme, každý polátek masa přepůlíme.
Rozehřejeme 2–3 lžíce oleje v pánvi a řízky opečeme asi 3 minuty po obou stranách. Přidáme houby a ochutíme solí a pepřem. Po chvíli vyjmeme z pánve a uložíme na teplo.
Zbývající olej přilijeme do pánve. Cibuli, česnek a papriku mírně, asi 2 minuty osmahneme, pak zalijeme vývarem a sherry. Přidáme rajčata a vše necháme při mírné teplotě dusit asi 5 minut.
Šunku nakrájíme na tenké proužky a olivy na kolečka. Bazalku opereme a až na několik snítek ji nasekáme.
Šunku, olivy a bazalku přidáme do pánve a trochu zvýšíme teplotu. Potom ochutíme solí, pepřem, paprikou a citronovou šťávou.
Řízek, sos i žampiony servírujeme najednou a před podáváním nezapomeneme ozdobit nadrobno nasekanou bazalkou. Jako příloha poslouží čerstvá bageta.