Postup přípravy receptu Vídeňská hovězí šťavnatá pečeně:
Maso - je-li třeba - odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po všech stranách v rozehřátém sádle. Potom k němu přidáme drobně nakrájenou cibuli, nepatrně ji osmahneme a za občasného polévání vlastní šťávou a přilévání vývaru maso v troubě upečeme doměkka. Vývaru přiléváme jen tolik, aby se nepřipálilo. Pečeme-li maso s tužší vláknitostí (z kýty nebo z plecka), pak je ze začátku pečeme zakryté pokličkou. Měkké maso vyjmeme, tuk ze šťávy sebereme, ke zbylé šťávě přilijeme asi 1/8 litru vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Nakrájíme na porce, urovnáme na mísu, přelijeme trochou přírodní šťávy (zbylou šťávu podáváme v omáčníku). Jako příloha se hodí opékané brambory, bramborové knedlíky, bramborové krokety, houskové knedlíky, dušená rýže, makaróny, dušená zelenina nebo zeleninový salát.