Postup přípravy receptu Vinetarta - islandský vánoční dort:
1. Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí.)
2. Rozdělte těsto na 7 až 9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2 až 1/4 cm.
3. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy.
4. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5 až 7 minut při teplotě 190°C, dokud kraje nezhnědnou a pak je vychlaďte.
5. Na náplň uvařte doměkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon.
6. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní.
7. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem.
8. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s lahodnou silnou kávou.
Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou.