Postup přípravy receptu Voňavá vepřová pečeně:
Vepřové maso opláchneme, dobře osušíme a na povrchu úhlopříčně ostrým nožem několikrát nařízneme do hloubky skoro jeden centimetr. Osolíme – sůl důkladně vetřeme do zářezů. Do každého průsečíku zářezů vpíchneme hřebíček, do zářezů vmáčkneme celé chilli papričky. Maso vložíme do pekáčku, pokapeme rumem, posypeme provensálským kořením, pekáček zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme přes noc do chladna.
Druhý den přidáme do pekáčku pokrájenou uzenou slaninu a cibuli, maso podlijeme trochou vody nebo vývaru, pokapeme olejem, pekáček přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté asi na 170 stupňů C. Pečeme zhruba 40 minut, potom pekáč odkryjeme a dopečeme. Během pečení poléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podlijeme vodou.
Hotovou pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s bramborem nebo s čerstvým chlebem. Poznámka: V praxi se mi osvědčila i kombinace s bramoborovým knedlíkem a červeným zelím.