Postup přípravy receptu Záhorácký závitek s knedlíkem:
Bůček opláchneme, osušíme a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme, utřeme se solí a směsí plátky potřeme. Nakonec ještě opepříme.
Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a na mírném plameni necháme roztavit. Oloupeme cibuli a pokrájíme na jemné kostičky. Vsypeme na rozpuštěnou slaninu a mícháme, dokud nezrůžoví. Zelí překrájíme a přidáme k cibuli. Promícháme, ochutíme majoránkou a kmínem, mírně podlijeme vodou a přibližně 15 minut dusíme do poloměkka. Odstavíme z plotýnky, posypeme solamylem a důkladně zamícháme. Dáme vychladnout.
Plátky naplníme zelnou směsí, zavineme, sepneme jehlou nebo pevně ovážeme nití a poprášíme moukou. V pekáči rozpálíme olej a závitky na něm ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou a v předehřáté troubě (175 °C) pečeme doměkka. Podle potřeby přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s knedlíkem.