Postup přípravy receptu Zálesácký guláš s fazolemi:
Uvaříme si fazole, které jsme na jeden den namočili do vody. Uvaříme si i houby. Pokud k vaření používáme sušené, nesmíme je také zapomenout namočit.
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. V hrnci si rozpálíme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme hovězí maso. Osolíme a opepříme a maso krátce orestuje. Poté ho zalijeme trochou vody, přidáme rajský protlak, okmínujeme a přikryté dusíme, dokud není maso téměř hotové.
Mezitím co se maso dusí, uvaříme fazole, které jsme na jeden den namočili do vody. Uvaříme si i houby. Pokud k vaření používáme sušené, nesmíme je také zapomenout namočit.
Když je maso skoro měkké, vydusíme šťávu na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Krátce orestujeme, podlijeme teplou vodou a rozmícháme. Do omáčky s masem přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a vaříme do úplného změknutí masa.
Na závěr přidáme uvařené houby a fazole a slaninu, kterou jsme si orestovali na pánvi.