Postup přípravy receptu Zapečené brambory s vepřovým masem:
Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme hladkou mouku a při mírné teplotě osmahneme. Za stálého šlehání přiléváme mléko. Během vaření omáčku mícháme, dokud nezhoustne. Nakonec přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr, osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme. Mleté vepřové maso orestujeme s nadrobno nakrájenou cibulí dokud se nezačnou kousky masa od sebe oddělovat. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a rozkrájíme na kostičky.
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme tukem, nakrájené brambory rozložíme na dno mísy, na ně navrstvíme část masa a posypeme nakrájenou paprikou. Opět položíme vrstvu brambor a pokračujeme stejným způsobem do vyčerpání všech surovin. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory. Plný pekáč zalijeme sýrovým bešamelem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C do zlatova. Podáváme s osminkami rajčat.