Postup přípravy receptu Zapečené melouny po židovsku:
1. Melouny podélně rozpulte, vyjměte semínka, dužinu vydlabejte a dejte stranou. Na oleji v kastrolu osmahněte maso, osolte a asi čtvrt hodiny duste. Vmíchejte cibulku, petrželku, citronovou štávu a ještě chvilku poduste, aby cibulky změkly. Nechte vychladnout a pak smíchejte s povařenou rýží.
2. Směsí naplňte rozpůlené melouny a posypte je nasekanou dužinou. V ohnivzdorné formě zapékejte při 150 stupních asi dvacet minut. Podávejte horké.
Přímo biblické rozměry má toto tradiční jídlo židovské kuchyně. Říká se mu Melon Baal Canaf, tedy meloun s křídly – na stole totiž vydrží tak krátce, jako kdyby měl perutě. Do náplně můžete dát i pečené maso.