Použité suroviny receptu Zapékané špenátové brambory:
10 velkých brambor
| 10 plátků slaniny
| 2 bobkové listy
| 2 lžíce oleje
| 1 lžička mletého kmínu
| máslo na potření
| náplň:
| 100 g goudy
| 2 stroužky česneku
| 250 g listového špenátu
| 1,5 lžíce másla
| pepř
| sůl
Postup přípravy receptu Zapékané špenátové brambory:
Velké brambory důkladně omyjeme. Spolu s bobkovým listem a kmínem je vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
Zatím si omyjeme špenátové listy, očistíme česnek a nasekáme jej. V pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme česnek, krátce osmahneme a přidáme špenát. Přidáme zbylé máslo a společně restujeme asi 5 minut. Pak náplň osolíme a opepříme. Goudu nakrájíme na kostičky a smícháme s vychladlým špenátem.
Uvařené brambory ve slupce podélně rozpůlíme a částečně vydlabeme. Lehce je vytřeme změklým máslem, naplníme špenátem s goudou a ozdobíme plátkem slaniny. Zbylé máslo rozehřejeme.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenátové brambory rozložíme na plech vyložený pečeným papírem, pokapeme máslem a zapékáme asi 15 - 20 minut.
Zapečené špenátové brambory podáváme jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Fotky receptu Zapékané špenátové brambory:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!