Postup přípravy receptu Zeleninové špízy s mletým masem:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, olivy necháme okapat a také nakrájíme. Mleté maso dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, olivy, žloutek a vše důkladně promícháme. Okořeníme paprikou, oregánem, kmínem, solí a pepřem. Paprikové lusky omyjeme, podélně přepůlíme, odstraníme semeníky a lusky nakrájíme na sousta. Z mletého masa mokrýma rukama vytvarujeme kuličky.
Špízové jehly potřeme olejem, aby z nich upečené maso šlo lehce stáhnout a na jehlu napichujeme střídavě kousky paprik a masové kuličky. Na pánvi rozpálíme olej a špízy ze všech stran při střední teplotě opečeme. Pórek omyjeme a nakrájíme na kroužky. Ze soli, pepře, octa a 3 lžic oleje připravíme marinádu a nalijeme na pórek. Vzniklý pórkový salát rozdělíme na talířky a položíme na něj špízy, které podle chuti ještě okořeníme. Zeleninové špízy s mletým masem podáváme s opékanými bramborami.