Postup přípravy receptu Zelné knedlíky:
Očištěnou a omytou hlávku zelí nakrájíme na hrubší nudličky, přidáme sůl, kmín a v míse promačkáme, aby zelí pustilo šťávu, kterou slijeme. Pak přidáme vejce, hrubou mouku a vypracujeme těsto, které má být měkčí, ale ne řídké. Přikryté ubrouskem ho necháme asi 20 minut odpočinout. Do nejlépe čtvercové nádoby dáme vařit vodu, mokrýma rukama vypracujeme z připraveného těsta koule o průměru 8 cm a vložíme do nádoby s vařící vodou. Přikryjeme poklicí a vaříme 15 minut. Během vaření knedlíky nemusíme obracet a nezvedáme poklici. Uvařené knedlíky vyjmeme a rozkrojíme.
Podáváme jako přílohu k pečeným masům, guláši apod. Se škvarky nebo rozpálenou uzenou slaninou je podáváme s různými saláty jako hlavní jídlo.