Postup přípravy receptu Žemlový knedlík bez mouky:
Žemle nakrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Mléko, sůl, vejce a tekuté máslo rozšleháme, nalijeme na žemle a necháme za občasného zamíchání navlhnout. Vlhké žemle dáme do vyždímaného ubrousku potřeného tukem. Uděláme-li tvar válečku, vaříme knedlík 30-40 minut, ve tvaru koule 45-60 minut. V obou případech vážeme volně, aby knedlík mohl nabývat. Hotový knedlík krájíme nití nebo pomocí kráječe na knedlíky. Tvrdé housky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme je mlékem, do něhož jsme přidali rozpuštěné máslo, rozkverlaná vejce a sůl. Směs necháme stát asi 30 minut, až se housky dobře nasáknou. Pak je trochu rozmícháme a vložíme do máslem vymazaného ubrousku (bez mouky!). Volně svážeme a vaříme asi hodinu.