Postup přípravy receptu Živáňský vepřový závitek:
Omyté a osušené vepřové plátky z obou stran lehce naklepeme a na okrajích mírně nařízneme. Z obou stran je osolíme, opepříme a potřeme přirpavenou nádivkou (viz níže). Plátky přeložíme, sklepneme k sobě a spíchneme párátkem. Obalíme v mouce a vložíme do keramické nádoby. Přidáme kečup, vodu a rozdrobený hovězí bujón. Opatrně, ale důkladně promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hmce a závitky dusíme na pomalejším stupni asi 8 hodin, na rychlejším cca 4 a půl hodiny.
Nádivku připravíme tak, že šunku nebo slaninu nakrájíme na malé kousky, očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemné nudličky a cibuli nakrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme vajíčko a ještě krátce podusíme.