Postup přípravy receptu Hovězí se šípkovou omáčkou :
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme a dáme do nádoby, kde necháme společně s masem naležet. Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme kořením na zvěřinu, ze všech stran důkladně obložíme zeleninou, zastříkneme olejem a necháme v lednici odležet minimálně 1 den.
V den přípravy maso očistíme od zeleniny a na pánvi ze všech stran prudce opečeme, aby se maso zatáhlo. Poté vrátíme zpět k zelenině, do pánve nalijeme trochu vody nebo vývaru a necháme přejít varem, rozvařeným vývarem zalijeme maso a zeleninu, přidáme ještě trochu vývaru, je-li třeba, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby.
Až je maso měkké, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme asi 5 lžic šípkové marmelády, zahustíme hladkou moukou a provaříme. Osolíme a okořeníme vegetou podle chuti. Podáváme s knedlíkem.