Postup přípravy receptu Alsaský koláč:
Na vál prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem, přidáme změklé nadrobno nakrájené máslo a vše promneme.
Potom přidáme rozklepnutá vejce a rychle zpracujeme v těsto.
Těsto vyválíme v kolo, vyložíme jím dno i kraje dortové formy a uložíme na chladné místo, vychladíme.
Náplň připravíme tak, že změklé máslo rozetřeme s cukrem, postupně přidáme žloutky a ušleháme v lehkou pěnu. Pak lehce vmícháme spařené, oloupané a umleté mandle, prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků. Vychlazené těsto naplníme výše připravenou směsí a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C).
Ještě horký koláč polijeme polevou, připravenou rozmícháním moučkového cukru, kirše (brandy) a vody.