Postup přípravy receptu Americká polévka z mušlí (clam chowder):
Lastury pečlivě okartáčujeme a necháme na sítě okapat. Neuzavřené mušle odstraníme. Cibuli a bramboru oloupeme. Papriku rozpůlíme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu a slaninu rovněž nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olej nebo máslo a dáme zesklovatět slaninu. Přidáme zeleninu a podusíme ji, až začne vonět. Přilijeme rybí vývar, osolíme a opepříme. Zvolna vaříme asi 20 minut. Mušle dáme do vložky pařáku a vaříme je v páře, až se otevřou. Neotevřené mušle odstraníme. Z otevřených lastur uvolníme maso. Rajčata spaříme, sloupneme a rozpůlíme. Z půlek odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Pět minut před koncem je vložíme do polévky. Rozmícháme smetanu, žloutek a citrónovou šťávu. Směs osolíme, opepříme a rozmícháme ve vývaru. Vývar ihned odstavíme ze sporáku a přidáme maso z mušlí. Polévku rozdělíme do polévkových šálků a podáváme posypanou sekanou petrželkou.