8 žloutků
| z 8 bílků sníh
| 1 špetka soli
| 250 g másla
| 400 g pískového cukru
| 650 g polohrubé mouky
| dle chuti: citrónová kůra
| 1 prášek do pečiva
| 500 ml vlažného mléka
| 4-5 PL práškového kakaa
| dle potřeby: sádlo na vymazání formy
| dle potřeby: hrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy receptu Bábovka mramorová-velká:
Do šlehací mísy vložíme změklé máslo, žloutky a pískový cukr. Necháme vyšlehat doběla. Mezitím vyšleháme sníh z 8 bílků a špetky soli. Odložíme. Citrónovou kůru, prášek do pečiva a mouku promícháme a po částech spolu s vlažným mlékem zašleháváme do žloutkového základu. Po řádném promíchání zamícháme po částech sníh .Vymazanou formu sádlem a vysypanou hrubou moukou, naplníme první polovinou světlého těsta. Pak vlijeme další polovinu těsta smíchanou s kakaem. Promícháme špejlí. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme kolem 1 hodiny i více na 180 °C.