300 g listového těsta
| 3/8 l vanilkového sirupu
| 1/4 kg loupaných mandlí
| 250 g másla
| 120 g cukru
| 1 balení vanilkového cukru
| 40 g strouhanky
Postup přípravy receptu Baklava jinak:
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a každý rozválíme.
Nádivka: smícháme strouhanku, mandle, jemně roztlučené v hmoždíři a 150 g másla a smažíme 5 minut na pánvi za stálého míchání. Po stáhnutí z ohně přimícháme 120 g cukru a sáček vanilkového cukru. Oba díly těsta poosypeme nádivkou a svineme. Pak silně vymastíme velkou ohnivzdornou mísu a umístíme do ní oba záviny. Stáčíme je šnekovitě do středu, jedno těsto napojíme na druhé a částí másla potřeme povrch. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Mezitím připravíme hustší vanilkový sirup: 3/8 l vody svaříme se 700 g krystalového cukru a těsně před stáhnutím z ohně přidáme šťávu z 1 citronu. Sirup necháme vychladnout a nalijeme na baklavu. Pak ji můžeme ještě posypat mletými mandlemi. Krájíme ji na tenčí plátky a zdobíme šlehačkou. Podáváme studené.
Fotky receptu Baklava jinak:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!