Postup přípravy receptu Bálová půlnoční polévka se slaninou a fazolemi:
Uzené maso a slaninu bez kůže nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Česnek nakrájíme na malé plátky a vyčištěnou papriku na nudličky. Z feferonky vybereme zrníčka a lusk nasekáme. Klobásu nakrájíme na plátky. V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a slaninu, přidáme mouku, necháme trochu přismahnout a přidáme papriku, feferonku, česnek, uzené maso a klobásu. Krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Okořeníme tymiánem, majoránkou, paprikou, cayennským pepřem, bobkovým listem, mletým pepřem. Přidáme sůl a ochutíme kečupem. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni. Pak přidáme propláchnuté fazole (nebo vařené) z konzervy a necháme přejít varem. Pro lahodnou chuť přidáme ještě smetanu a opět necháme přejít varem. Podle chuti můžeme ještě dokořenit. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.