Vložil: | Aknels |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Bažant na kyselém zelí:
2 bažanty v kuchyňské úpravě (asi po 1 kg)
| sůl
| pepř
| sušený tymián
| 100 g anglické slaniny
| 3 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku
| 1 malá cibule
| 1 sklenice (850 l) kyselého zelí
| 1 kávová lžička cukru
| 125 g modrých hroznů
| 125 g zelených hroznů
| 1/8 litru sektu
| tuk do formy
Postup přípravy receptu Bažant na kyselém zelí:
Bažanty důkladně omyjeme a osušíme. Potřeme je zevnitř solí, pepřem a 1/2 kávové lžičky tymiánu. Pekáč vymastíme trochou tuku a bažanty do něho položíme vedle sebe na záda. Prsa obložíme plátky slaniny. V předehřáté troubě (elektrický sporák 175 stupňů Celsia / plyn stupeň 2) pečeme bažanty asi 30 minut. Oloupeme cibuli a najemno ji nasekáme. V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce tuku a podusíme na něm cibuli se zelím. Přidáme 1/2 litru vody, sůl, cukr, pepř a trochu tymiánu. Ochucené zelí vaříme pod poklicí přibližně 45 minut. Z bažantích prsíček sejmeme po oněch 30 minutách pečení slaninu a dáme ji stranou. Zvýšíme teplotu (na 200 stupňů Celsia u elektrického sporáku / plyn stupeň 3) a pečeme dalších 25 minut. Rozpustíme zbylý tuk a bažanty jím opakovaně potíráme. Opláchneme hrozny. Bobule přepůlíme, případně ještě odstraníme zrníčka. Bažanty vyjmeme z pekáče a udržujeme teplé. Výpek přecedíme přes síto a spolu s hrozny i sektem vmícháme do zelí. Všechno dohromady dobře promícháme a krátce prohřejeme. Bažanty obložíme slaninou a dáme na zelí. Dobrou přílohou jsou bramborové krokety.
Fotky receptu Bažant na kyselém zelí:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!