Postup přípravy receptu Bažant s rýží:
Oškubaného, vykuchaného a dobře očištěného bažanta opálíme ohněm a pak opláchneme ve vlažné vodě.
Osušíme ho, osolíme uvnitř i na povrchu.
Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, vyndáme je, oloupeme a nadrobno pokrájíme.
Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném másle, přidáme papriky, rajčata, celého bažanta, podlijeme trochou vody a zakryté dusíme v pekáči, v troubě nastavené na 190 °C, do poloměkka.
Když je bažant na půl měkký, přidáme propláchnutou a spařenou rýži.
Zalijeme zbývající vodou, osolíme a dusíme do změknutí bažanta i rýže.
Dopékáme bez pokličky, aby kůže zčervenala.
Měkkého bažanta rozdělíme na porce, rýži promícháme a podáváme s brusinkovým nebo rybízovým kompotem.