Použité suroviny receptu Betyárova zbojnická hrachovka:
1 rajče velké
| 1 cibule červená
| sůl
| 1 petržel s natí
| pepř
| 2 celery /malé/
| 2 lžičky červené papriky
| 100 g slaniny
| 2 debrecínské klobásy
| 1 bílá paprika
| 2 dl šlehačky
| 500 g zeleného hrášku i s lusky
| 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu Betyárova zbojnická hrachovka:
Rajčata ponoříme na chvilku do horké vody a tím si usnadníme jejich oloupání. Odstraníme semena. Veškerou zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení, doporučuji velikost 1,5 x 1,5 cm.
Slaninu pečeme do chvíle, než pustí tuk. Poté ji vyjmeme a do tuku přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehce podlijeme a krátce podusíme pod pokličkou. Přilijeme cca 1 litr vody. Okořeníme. Šlehačku s moukou a paprikou vymícháme dohladka, a s lžíci vývaru (masoxu) ji zjemníme. Zvlášť polo uvařený hrášek scedíme a přidáme do polévky spolu s předem připravenou směsí šlehačky, mouky a papriky. Přivedeme polévku do varu. Na závěr přidáme klobásky nebo párky. Vaříme ještě chvíli do zahuštění polévky.
Polévku na talíři ozdobíme velkými lístky petrželky. Jako příloha se podává bílý chléb.
Fotky receptu Betyárova zbojnická hrachovka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!