Použité suroviny receptu Rizoto se sýrem a houbami :
300 g rýže na rizoto
| 2 lžíce másla
| 2 stroužky česneku
| 1 ks nakrájené cibule
| 100 ml bílého vína
| 50 g sušených (předem namočených)
| nebo 400 g čerstvých hub
| 60 g strouhaného sýra typu parmazánu
| 3 lžíce olivového oleje
| 1 l horkého masového vývaru (z kostky)
| sůl, příp. pepř na dochucení
Postup přípravy receptu Rizoto se sýrem a houbami :
Na oleji osmahněte kousky hub, osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni. Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek, přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte. Naběračkou postupně dolévejte vývar, jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže "al dente". Přidejte houby, pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, dochuťe a nechte 2 minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.