Postup přípravy receptu Bezmasé špenátové brambory:
Nejdříve si obvyklým způsobem uvaříme špenáty. To znamená, že je necháme rozmrazit (vodu z něj částečně slijeme) a pak je vložíme na osmaženou cibulku, chvíli povaříme až se z něj vydusí voda, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a vlijeme jednu smetanu, necháme chvíli provařit (zhoustne). Na dno vymaštěného pekáče naskládáme jednu třetinu brambor, na ně dáme polovinu špenátu, druhou vrstvu brambor, další vrstvu špenátu a naposledy vrstvu brambor, na níž ještě nasypeme strouhaný sýr, zalijeme druhou smetanou a dáme asi na 3/4 hodiny pozvolna péci, až se nám nahoře udělá zlatá kůrčička ze sýra a smetany.
Takto upravené špenátové brambory se hodí do bezmasé diety.
Snadno lze přidáním uvařeného uzeného masa či šunky předělat na pokrm masitý - to zejména pro ty, kteří maso milují!