Použité suroviny receptu Bílá zelňačka s houbami pana nadlesního:
250 g kysaného zelí
| 30 g sušených hub předem namočených v horké vodě
| 2 velké brambory
| 50 g slaniny na kostičky pokrájené
| 1 velká cibule na drobno nakrájená
| 500 ml sladké smetany
| 1 lžíce másla + 1 lžíce hladké mouky na jíšku
| dle chuti: drcený kmín
| dle chuti: pepř a sůl
| dle chuti: zelená (i sušená) petrželka na podávání
Postup přípravy receptu Bílá zelňačka s houbami pana nadlesního:
Vyškvaříme slaninu a osmahneme na ní cibuli. Zalijeme ji vodou, přidáme kmín a na kostičky nakrájené syrové brambory. Uvaříme do skoroměkka.
Vložíme tam okapané pokrájené zelí a ještě povaříme asi 15 minut. Z másla a mouky umícháme zlatou jíšku, postupně do ni přidáváme studenou vodu a umícháme ji do hladka.
Jíšku dobře vmícháme do polévky, přidáme zcezené, propláchnuté, posekané houby a polévku vaříme tak dlouho, až zelí úplně změkne.
Nakonec polévku zjemníme smatanou a podle chuti vše osolíme a opepříme. Dobře ji prohřejeme, ale už nevaříme.
Polévku podáváme horkou posypanou petrželkou.
TIP: Mohou se použít i čerstvé houby na slanině osmažené zároveň s cibulkou a povařené s bramborami a zelím.
Fotky receptu Bílá zelňačka s houbami pana nadlesního:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!