3 pórky, bílá část nakrájená na tenké proužky
| dle chuti: listí z celeru (kytice) nakrájené na proužky
| 1/2 velkého nebo jeden malý románský salát, nakrájený na proužky
| 2 litry hovězího vývaru
| 150 g zeleného hrášku
| dle chuti: sůl a pepř
| 6 žloutků
| dle potřeby: croutony z bílého chleba otoustovaného v troubě s trochou oleje
Postup přípravy receptu Blesková jarní polévka:
Oprat proužky z pórku, celeru a salátu. Přivést vývar do varu a přidat všechnu zeleninu včetně hrášku. Ochutnat a ochutit. Je-li zapotřebí. Dusit po 10-15 min., nebo až je zelenina měkká.
Připravit croutony v troubě vyhřáté na 200 °C. Nakrájet chleba bez kůrky na 1 cm kostky, pokapat je trochou oleje (nemusí být) a dát je do trouby na 3 min. nebo až je chleba zlatohnědý.
Našlehat žloutky v misce a pomalu do nich zašlehat 3-4 lžíce horké polévky. Sundat polévku s ohně a zašlehat do ní zahřáté žloutky.
Naporcovat polévku do hlubokých talířů a croutony podávat zvlášť.
Fotky receptu Blesková jarní polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!